Kookaburra III

Kookaburra III net buiten het podium bij 12 Metre Worlds 2024

De 12 Metre is terug! De recente editie van de 12 Metre Worlds in Porquerolles, Frankrijk, was op vele manieren een perfecte mix van klassiek en modern racen. Maar liefst 14 teams streden om de wereldtitel.

Elvstrøm Sails was vertegenwoordigd door de Kookaburra III, onder leiding van de ervaren schipper Jesper Bank. Bank heeft een indrukwekkende geschiedenis bij de 12 Metre Worlds, aangezien hij de editie van 2019 in Newport, VS, op zijn naam schreef. Dit jaar had hij de kans om met de Kookaburra III opnieuw succes te boeken.

De Kookaburra III heeft een bijzondere plaats in de geschiedenis van de 12 Metre klasse. De 12 Metre klasse dateert uit 1907 toen het werd geïntroduceerd als Olympische klasse. Het stond op het programma van de Olympische Spelen van 1908, 1912 en 1920, maar verwierf echt bekendheid door de America’s Cup.

De 12 Metre klasse maakte deel uit van de America’s Cup van 1954 tot 1987, en de Kookaburra III werd gebouwd voor de editie van 1987 om Australië te verdedigen. Na de wedstrijd werd de boot jarenlang opgeslagen, totdat het uiteindelijk in handen kwam van een Italiaanse verzamelaar. Later kregen wij de kans om de Kookaburra III weer in het water te brengen. De boot is in fantastische staat, maar het vergde veel inspanning om alles te vervangen, van touwen tot hydrauliek en elektronica, aldus Jesper Bank.

Door deze herstellingen moest de bemanning van de Kookaburra III ontdekken hoe de boot zou presteren. Met betrekking tot de prestaties hadden we enkele onbekenden voor het Wereldkampioenschap. De eerste conclusie was dat sommige van onze concurrenten een klein voordeel hadden omdat zij hun boten de afgelopen jaren hadden gevaren, maar al met al was een derde plaats voor ons haalbaar. Helaas lieten we enkele punten liggen die het verschil hadden kunnen maken – waardoor we uiteindelijk vierde werden.

Het team op de Kookaburra III was voor de 2024 12MR Worlds ook gekleed door Elvstrøm Sailwear. Hun outfit bestond uit de snel drogende shirts en t-shirts uit de Poole81 en Melbourne56 collecties, de Rome60 snel droogende shorts en de klassieke Elvstrøm Sails Copenhagen69 pet.