Top-down of bottom-up furlen?

Top-down of bottom-up oprollen? De juiste keuze voor uw furling systeem

Binnen de zeilwereld is er wellicht geen enkel onderdeel dat zo’n grote ontwikkeling heeft doorgemaakt als het furling-systeem. Dankzij ons Furlstrøm syteem gaat het allang niet meer enkel om het simpelweg in- en uitrollen van uw zeil.

Top-down vs. bottom-up

Elvstrom Sails biedt u twee verschillende furling-systemen aan: top-down en bottom-up. De naam zegt het eigenlijk al:

Top-down furlers: Hier rolt het zeil zich van boven naar beneden op. Dit systeem is vooral terug te vinden in onze Furlstrøm XL-reeks.

Top-down furler

Bottom-up furlers: Bij dit systeem rolt het zeil zich van onder naar boven op. Deze technologie gebruiken we bij Code Zero’s, Furlstrøms en Code Permanent Hoist toepassingen.

Bottom-up furler

Beide systemen hebben gemeen dat ze rond een anti-torsie kabel werken en ervoor zorgen dat het varen met ruime wind (downwind) een fluitje van een cent wordt.

Top-down: ideaal voor ruime wind

Top-down furlers zijn geschikt voor grotere zeilen en hogere windhoeken. Onze Furlstrøm XL presteert optimaal bij windhoeken van 130-170°. Vaart u met iets lagere hoeken, tot 120°, dan kunt u gebruik maken van een barberhauler om de prestaties te optimaliseren. Zorg er bij het in- en uitrollen altijd voor dat er spanning op de schoot blijft staan.

Bottom-up: voor scherpere windhoeken

Bottom-up systemen, toegepast in onze Code Zero’s, Furlstrøms en Code Permanent Hoist, zijn juist weer perfect voor scherpere windhoeken. Deze systemen presteren het beste bij windhoeken van 60 tot 150°.

De juiste keuze voor uw zeilboot

Twijfelt u welk voor de wind rolsysteem geschikt is voor uw zeilboot? Neem dan gerust contact op met ons. Onze expert Maxim van Pelt helpt u graag bij het maken van de juiste keuze, zodat u optimaal kunt genieten van het varen met ruime wind.