Verschil tussen gennaker en spinnaker

Verschil tussen Gennaker en Spinnaker: voor- en nadelen uitgelegd

Een gennaker of spinnaker zijn twee verschillende voordewindse zeilen en hebben beide hun eigen unieke voor- en nadelen. Het is belangrijk om te weten wat het verschil is tussen deze twee soorten zeilen, zodat je kunt beslissen welk zeil het beste bij je zeilstijl en, misschien nog belangrijker, bij je boot past.

Wat is een gennaker?

Een gennaker is een voorzeil voor ruime koersen dat speciaal is ontworpen om gebruiksvriendelijk en comfortabel te zeilen op een snelle en opwindende manier. Het zeil is soms zelfs groter dan een spinnaker en heeft een asymmetrische vorm. De gennaker is gemakkelijker te hanteren dan een spinnaker, dat is vooral belangrijk voor zeilers die short-handed zeilen of voor zeilers die minder ervaring hebben. Het zeil kan hoeken aan van 60° tot 120° t.o.v. de wind. Dit betekent dat er soms tijdens wedstrijden hoeken gevaren moeten worden (afkruisen), wat nadelig is omdat er meer afstand moet worden afgelegd. Het zeilen met een gennaker gebeurt doorgaans met een kleine boegspriet. 

Wat is een spinnaker?

Een spinnaker is een groot, bol zeil dat symmetrisch gesneden is en wordt gebruikt voor het zeilen op voor-de-windse koersen. Het is een populaire keuze onder (wedstrijd) zeilers die op zoek zijn naar de grootste snelheid en de beste prestaties op windward-leeward banen. Het zeil is echter ook moeilijker te hanteren dan een gennaker, omdat het over het algemeen vereist dat er meerdere personen aan boord zijn die verantwoordelijk zijn tijdens manoeuvres (zoals gijpen met een spinnakerboom). De spinaker kan hoeken aan die groter zijn dan 150° t.o.v. de wind en kan dus erg “diep” zeilen. Dit kan betekenen dat de afstand die gevaren moet worden korter is, wat voordeel oplevert tijdens een wedstrijd. Het zeilen met een spinnaker gebeurt met een spinnakerboom.

Wanneer kies je een spinnaker of gennaker?

Over het algemeen geldt dat als de wind licht is en de koers van de boot voor-de-wind is, een spinnaker de beste keuze is. Als de wind sterker is en/of de koers van de boot schuin voor de wind ligt, is een gennaker waarschijnlijk een betere keuze. Het is belangrijk om te onthouden dat de keuze tussen een spinaker en gennaker ook afhankelijk is van de specifieke omstandigheden van de zeilboot en de vaaromstandigheden, zoals de grootte van de boot, de windsterkte, de zeecondities, windhoek en de ervaring van de bemanning.

Echter is het zo dat light displacement zeiljachten meer baat hebben bij een gennaker omdat ze sneller planeren en dus een grotere afstand kunnen afleggen op kortere tijd. De kortste weg is voor dit soort zeiljachten minder van belang dan de snelheid die ze halen waardoor ze een snellere VMG behalen. (VMG: In plaats van rechtstreeks naar een merkteken te zeilen, kiest de stuurman een zeilpunt in de richting van de wind die de Velocity Made Good maximaliseert (ofwel naar de bestemming – of naar betere wind). Om een merkteken daadwerkelijk te bereiken, moet de boot afwisselend koersen zeilen (gijpen) waarbij de wind van verschillende kanten komt. De stuurman gebruikt VMG om precies te bepalen wat de optimale hoek van de wind is. Bij de optimale bootsnelheid en hoek ten opzichte van de wind is de VMG maximaal, dichter naar de windrichting sturen zal de bootsnelheid verminderen, terwijl verder van de windrichting sturen een hogere bootsnelheid kan geven, maar ten koste van een grotere koersafwijking, dus minder vooruitgang naar een merkteken.)

Bij heavy displacement boten zal de kortste weg naar het merkteken altijd voordeliger zijn omdat ze een lagere rompsnelheid hebben en minder snel planeren.  

Gennaker:

 • Makkelijker te hanteren
 • Asymmetrische vorm
 • Geschikt voor snel en comfortabel zeilen
 • Veel gebruiksvriendelijker voor minder ervaren zeilers
 • Boegsprietje
 • Geschikt voor light displacement zeiljachten

  Nadelen van een genaker
 • Meer afstand moet afgelegd worden (afkruisen).
 • Niet zo geschikt voor het zeilen op volledig downwind courses (kan slechts hoeken aan tussen de 60° en 120°)
 • Sommige boten moeten aangepast worden met een boegsprietje


Spinnaker:

 • Symmetrische vorm
 • Grotere snelheid en betere prestaties dan gennaker op voor-de-windse koersen
 • Ideaal voor het zeilen op downwind courses (kan hoeken van >150° aan)
 • spinakerboom
 • Beter geschikt voor heavy displacement zeiljachten

Nadelen van een spinnaker:

 • Moeilijker te hanteren
 • Vereist meerdere personen aan boord voor correcte handeling
 • Minder gebruiksvriendelijk voor minder ervaren zeilers


Kortom, de keuze tussen een gennaker en een spinnaker hangt af van je persoonlijke voorkeur en de zeilervaring die je hebt. Ook het type schip speelt een belangrijke rol. Bij Elvstrom Sails Benelux bieden wij zowel gennakers als spinnakers aan. We geven advies en kiezen samen met jou het beste zeil voor je boot, je plannen en je zeilprestaties. 

Heb je nog vragen of wens je gratis advies neem dan contact op met ons.